V duhu sprememb

Leto je spet naokrog in člani društva smo se dobili na rednem letnem občnem zboru, ki je tokrat potekal na OŠ Odranci. Za uvod smo si ogledali potopisno predavanje o Balkanu, ki ga je pripravil naš član Drago Balajc.

V preteklem letu 2010 je Društvo poleg rednega letnega občnega zbora Društva organiziralo tri strokovna in potopisna predavanja (Iran, Maroko ter Vietnam in Kambodža) ter izvedlo čistilno akcijo na Geografski učni poti Selo. Društvo je objavilo tudi razpis tem za raziskovalne naloge s področja geografije ter nagradilo mlade raziskovalce s praktičnimi nagradami. Društvo se je že tradicionalno z razstavo predstavilo na festivalu Mladi za napredek Pomurja, o svojih aktivnostih pa je poročalo tudi v različnih strokovnih publikacijah in lokalnih medijih ter na svoji društveni spletni stani. Najobsežnejša in hkrati najzahtevnejša aktivnost preteklega leta je bila izvedba projekta z naslovom "Raziskovanje posledic podnebnih sprememb in antropogenih posegov v porečju Mure s predlogi ukrepov", ki je trajal med januarjem in junijem. V okviru projekta smo izdali brošuro z naslovom "Ni mi vseeno. Spremljajmo posledice podnebnih sprememb in se prilagodimo", zgibanko "Podnebne spremembe in posledice v pokrajini ob Muri" ter pet plakatov na temo podnebnih sprememb in možnih prilagoditev v Pomurju. Rezultate projekta smo na javni prireditvi predstavili tudi zainteresirani širši javnosti, več o projektu pa si lahko preberete tudi na naši društveni spletni strani.

Že tradicionalno ob občnem zboru nagradimo naše aktivne člane, ki so v preteklem letu diplomirali. Tokrat si je nagrado prislužila naša zvesta članica Monika Novak, iskrene čestitke!

Pred nami je leto sprememb. Članom izvršnega odbora društva se je iztekel štiriletni mandat, v katerem smo društvo postavili na trdne temelje in ga naredili prepoznavnega v širši lokalni javnosti kakor tudi v slovenski strokovni javnosti. Z občutki, da smo naredili veliko dobrega za društvo in njegove člane predajamo njegovo vodenje novemu predsedstvu s Suzano Deutsch na čelu in mu želimo obilo dobre volje in energije pri vodenju društva.

Ob tej priložnosti se lepo zahvaljujem vsem članom izvršnega odbora za pomoč pri vodenju društva, iskrena hvala!

Po zaključku formalnega dela je sledilo tradicionalno druženje ob prigrizku in kapljici, kjer smo veselo poklepetali in kovali načrte za v naprej.

Besedilo in fotografije: Tatjana Kikec