Za nami je uspešno leto

Tokratni Redni letni občni zbor Društva geografov Pomurja smo imeli v petek, 5. februarja 2010 na sedežu društva na Gimnaziji Murska Sobota. Za uvod smo si ogledali strokovno in potopisno predavanje naše članice Suzane Deutsch o Iranu.

V preteklem letu 2009 je društvo organiziralo tri strokovna in potopisna predavanja (Nacionalni parki zahoda ZDA in Hawai, Egipt: zahodna puščava in Nil, Vzhodna Afrika), strokovno delavnico z naslovom Raba spletne učilnice pri pouku geografije in predstavitev z naslovom Interaktivna tabla - sodobno orodje v rokah učence/dijakov in učiteljev. Društvo je objavilo tudi razpis tem za raziskovalne naloge s področja geografije ter nagradilo mlade raziskovalce s praktičnimi darili. Društvo se je z razstavo predstavilo na Festivalu mladi za napredek Pomurja, o svojih aktivnostih pa je poročalo tudi v različnih strokovnih publikacijah in na svoji društveni spletni stani. Največji dogodek preteklega leta je bila organizacija jubilejnega 20. Zborovanja slovenskih geografov, ki ga je društvo organiziralo v sodelovanju z Zvezo geografov Slovenije. Zborovanje je potekalo med 26. in 28. marcem v Pomurju, udeležilo pa se ga je okrog 160 geografov ter predstavnikov geografiji sorodnih ved. Sredstva za izvedbo dogodka smo si zagotovili s pomočjo razpisov, sponzorskih in donatorskih sredstev ter plačila kotizacij udeležencev. Ob tej priložnosti smo izdali zbornik povzetkov, zbornik celotnih prispevkov na zgoščenki, najbolj ponosni pa smo na strokovno monografijo o Pomurju z naslovom: Pomurje: geografski pogledi na pokrajino ob Muri. Več o dogodku in ostalih društvenih aktivnostih si lahko preberete na društveni spletni strani in v različnih strokovnih publikacijah. Društvo ob koncu leta šteje 60 članov. Finančno stanje društva je ob koncu leta pozitivno.

Tudi za tekoče leto načrtujemo vrsto aktivnosti, med drugim organizacijo strokovnih in potopisnih predavanj, potepanje po Murski šumi, nagraditev mladih raziskovalcev za pripravo raziskovalnih nalog s področja geografije, predstavitev društva na Festivalu mladi za napredek Pomurja in drugo. Prijavili smo se tudi na dva razpisa, v kolikor si bomo na ta način uspeli zagotoviti potrebna finančna sredstva bomo realizirali tudi kakšen projekt.

Po končanem uradnem delu je sledilo sedaj že tradicionalno druženje ob prigrizku in kapljici z izmenjavo idej, mnenj in izkušenj. Žal pa tovrstni prijetni trenutku običajno minejo veliko prehitro.

Besedilo in fotografije: Tatjana Kikec