Z
besedo in sliko po Maroku
Maroko - čedalje
bolj privlačna država za popotnike. Razlogov za to je več: raznolikost,
razgibanost, barvitost, skrivnostnost, mističnost ... Tako nam je
uvodoma predstavila to severozahodno afriško državo Andreja Kurbos,
ki se je tam potepala pozimi lansko leto.
Foto:
Andreja Kurbos
Predavalnica
soboške knjižnice je bila polna obiskovalcev. Nekateri od njih so
že bili v Maroku, pa so želeli obuditi lepe spomine, drugi ga še
bodo obiskali in so želeli pridobiti koristne informacije, tretji
so prišli zato, da delček te dežele začutijo vsaj preko fotografij
in Andrejinega pripovedovanja.
Popotniki so
se podali na pot v Fesu, kjer so najeli avtomobile za 18 dni. Po
burni vožni po razmočenih cestah so prišli v turkizno modro-belo
mestece Chefchauen. Tam so obiskali hammame -javna kopališča, dopoldne
odprta za moške, popoldne pa za ženske.
Foto:
Mateja Peterka
Tradicionalno
maroško oblačilo so jallabe.
Foto:
Andreja Kurbos
|
|
|
Največja
in najlepše ohranjena nekdanja rimska naselbina je Volubilis,
kjer si je vredno ogledati slavolok zmage in ostanke bazilike
iz začetka 2. stoletja, forum, kapitol ter terme.
Foto: Andreja
Kurbos |
Najpomembnejše
romarsko središče in najbolj sveto maroško mesto je Moulay
Idriss. Sedemkratno romanje v to mesto bi naj nadomestilo
muslimanom zapovedano romanje v Meko.
Foto:
Andreja Kurbos |
|
|
Tržnice
oziroma bazarji so prava paša za oči. Tu na enem mestu najdeš
skoraj vse: od svežega mesa, nagrobnih spomenikov, suhega
sadja, rib, do kockic čokolade ...
Foto: Andreja
Kurbos
|
Največja
atrakcija Fesa je vsekakor barvarna ovčjih kož. Nekateri si
jo zaradi nemogočega smradu ogledajo samo s terase.
Foto:
Andreja Kurbos
|
|

|
Maroška
hrana je odlična. Njihova kuhinja je zmes berberske, mediteranske
in afriške. Intenzivno uporabljajo začimbe, kot so cimet,
kumina, ingver, poper ... Tipični maroški jedi sta kuskus
in tajine. Tradicionalna pijača je metin čaj. Domačini ga
radi postrežejo v znak dobrodošlice. Obvezno pa z njim zaključijo
obrok. Postrežejo ga v kozarcu in mu dodajo list sveže mete.
Tako pripravo kot pitje čaja smatrajo za umetnost.
Foto:
Andreja Kurbos
|
Popotniki
so v puščavi pod polno luno v družbi "vaških muzikantov"
pričakali novo leto. Naslednjega dne so se s kamelami odpravili
v puščavo.
Foto:
Andreja Kurbos
|
|
|
Marrakech
je mesto, ki si ga je v Maroku potrebno ogledati. Trg Djemaa
el Fna je center vsega večernega dogajanja. Prvotno naj
bi služil kot razstavišče obglavljenih, danes pa je tu središče
pouličnih umetnikov, akrobatov, vedeževalcev, zobozdravnikov
Foto:
Mojca Opara
|
Ste
že kdaj videli koze na drevesu? No, v Maroku se tudi to lahko
zgodi. Sicer ne gre za katerokoli drevo, temveč arganovo,
iz katerega pridelujejo cenjeno arganovo olje. Drevo je posebnost
Maroka, saj ne raste nikjer drugje kot le v JZ delu države.
Foto:
Andreja Kurbos
|
|
|
Maročani
so izredno prijazni. Približno 40 % je Berberov, ki govorijo
svoj poseben jezik s 300 dialekti.
Popotniki so obiskali tudi plaže Južnega Maroka, ki so znane
po čudovitih kamnitih tvorbah.
Foto:
Andreja Kurbos
|
Največje
maroško mesto je Casablanca, ki slovi po veliki mošeji Hasana
II. Le-ta velja za drugi največji verski spomenik na svetu
(takoj za Meko). Minaret mošeje je visok 210 metrov.
Foto:
Andreja Kurbos
|

|
S Casablanco
se je končalo predavanje o Maroku, druženje pa se je nadaljevalo
ob okusnem pecivu.
Pripravila:
Mateja Peterka
|