OČISTIMO SLOVENIJO V ENEM DNEVU!

V soboto, 17. aprila 2010, je potekala največja organizirana prostovoljna okoljska akcija v zgodovini Slovenije, z naslovom "Očistimo Slovenijo v enem dnevu". Slovenijo naj bi čistilo okrog 250.000 prostovoljcev, ki so čistili predvsem divja odlagališča odpadkov ter sprehajalne poti.

Tudi Društvo geografov Pomurja se je z veseljem pridružilo akciji. V društvu smo se odločili očistiti Geografsko učno pot Selo z okolico. Zbor prostovoljcev je bil ob 9.30 v vasi Selo, natančneje na parkirišču pri brunarici. Zbrali smo se najbolj zagnani in si razdelili delo, ki nas je čakalo v naslednjih nekaj urah. Vreme nam je bilo naklonjeno in delo se je lahko pričelo. S terensko opremo (primera obleka, obutev) in vsem potrebnim materialom in orodji za čiščenje in manjša popravila smo se odpravili po poti. Sproti smo pobirali odpadke, ki jih na srečo ni bilo veliko. Potrebna so bila le manjša popravila na informacijskih tablah, kjer je bilo potrebno prepleskati lesene površine, ponekod zamenjati lesene strešne deščice na tablah, zalepiti odpadle glinene označevalne ploščice itd. Očistili smo tudi dostop do mlake. Ker učna pot vodi skozi gozd, smo odstranjevali tudi veje in debla, ki so se zvalila na pot in oteževala hojo. Ker je delo potekalo usklajeno in brez težav, predvsem pa z obilico dobre volje, smo okrog poldneva že zaključili s čiščenjem in popravili. Ob koncu smo si zadovoljni privoščili še primerno osvežitev in se že dogovarjali za naslednje okoljske podvige.


Informacijske glinene ploščice, ki so odpadle z označevalnih stebrov na učni poti, je bilo potrebno ponovno prilepiti.


Da bi ponovno prilepili majhno odpadlo informacijsko glineno ploščico, smo potrebovali tri močne moške.


Strokoven pregled učne poti ob Kobiljskem potoku.


Prepleskati je bilo potrebno strešice na informacijskih tablah.


Eni pridno peskajo, drugi čistijo mlako.


Dostop do mlake je bilo potrebno očistiti starega ločja in visoke trave.


Nadzor je potreben...


Po napornem delu se prileže nekaj osvežilno hladnega z mehurčki.

Besedilo in foto: Monika Novak

 
NAZAJ