Tretji redni letni občni zbor Društva geografov Pomurja

Zaradi veselega decembra in posledično slabe udeležbe smo tokrat redni letni občni zbor Društva prestavili z decembra na januar. Dobili smo se v petek, 23. januarja na OŠ Puconci, kjer smo za uvod prisluhnili strokovnemu in potopisnemu predavanju našega člana Avgusta Bukovca, ki je v okviru strokovne ekskurzije obiskal nacionalne parke ZDA in Havaje.

Društvo se tudi v preteklem letu lahko pohvali s svojo aktivnostjo. Uspešno smo zaključili z dvema projektoma: revitalizacijo izvirne mlake na Makoterjevem bregu (otvoritev marca) in ureditvijo Geografske učne poti v Selu (otvoritev oktobra), lotili pa smo se novega projekta, organizacije 20. zborovanja slovenskih geografov, ki bo med 26. in 28. marcem v Pomurju. Ob tej priložnosti bomo izdali monografijo o Pomurju, zbornik povzetkov in zbornik celotnih prispevkov zborovanja na zgoščenki. Soorganizator zborovanja je Zveza geografov Slovenije, prej Zveza geografskih društev Slovenije. V preteklem letu smo izvedli tudi številne aktivnosti tako za naše člane kot za širšo javnost, naj jih na tem mestu omenim le nekaj: strokovni in potopisni predavanji o Palestini (predavatelj Aleš Kustec) in Indiji (predavatelj Boris Ferk), strokovno predavanje o izgradnji pomurske avtoceste (predavatelja Janez Kalan in Milivoj Ročenovič), delavnica dr. Igorja Žiberne za učitelje z naslovom ťIzbrane vaje pri Matematični geografiji in opazovanje nočnega nebaŤ ter seminar Tatjane Kikec z naslovom ťKako uredimo učno pot?Ť Poleg tega smo nagradili mlade raziskovalce, ki so v šolskem letu 2007/08 pripravili raziskovalne naloge s področja geografije ter ekologije, objavili pa smo tudi nov razpis za raziskovalne naloge za šolsko leto 2008/09. Društvo se je predstavilo tudi na tradicionalnem festivalu Mladi za napredek Pomurja meseca decembra. O svojih aktivnostih smo sproti poročali na naši društveni spletni strani, kjer se nahajajo tudi bogati prispevki z naših aktivnosti, kakor tudi v lokalnem časopisu, radiu in televiziji ter v strokovnih publikacijah. Društvo si je v preteklem letu pridobilo enega novega člana in tako šteje 59 članov. Finančno stanje društva je ob koncu leta pozitivno.
Tudi v tekočem letu nameravamo v društvu izvesti vrsto različnih aktivnosti, namenjenih svojim članom kot tudi zainteresirani širši javnosti. V delovanje društva pa bomo poskušali aktivneje vključiti tudi svoje člane. Meseca oktobra bomo v sodelovanju z Društvom učiteljev geografije Slovenije – DUGS organizirali v Prlekiji sedaj že tradicionalni dvodnevni tabor DUGS. Največji organizacijski zalogaj pa bo nedvomno tridnevno zborovanje slovenskih geografov, na katerega se že intenzivno pripravljamo.
Uradnemu delu občnega zbora je sledil družaben del s pogostitvijo in žlahtno kapljico, ni pa manjkalo niti sladkih dobrot, ki sta jih pripravili naši članici. Ob zaključku druženja pa so nas tudi tokrat presenetile snežinke, ki so v času našega druženja pobelile pokrajino.

Pripravila: Tatjana Kikec