Ob zaključku leta še delavnica

Leto se počasi približuje h koncu, a v Društvu geografov Pomurja še nismo zaključili z aktivnostmi. Dan pred Miklavžem smo organizirali delavnico na temo Raba spletne učilnice MOODLE pri pouku geografije, ki jo je vodil Mirsad Skorupan. Naša gostiteljica je bila tokrat Osnovna šola Gornja Radgona.

Spletna učilnica Moodle je spletni orodje, ki omogoča e-izobraževanje. Med učitelji je postala zelo priljubljena kot orodje za ustvarjanje elektronskega učnega gradiva z vsemi potrebnimi "pripomočki" za učenje na daljavo. Vse kar potrebujemo za vstop v e-učilnico je računalnik z dostopom do interneta in pregledovalnikom spletnih strani ter seveda voljo do uporabe sodobne informacijsko komunikacijske tehnologije.
V prijetnem vzdušju smo se udeleženci delavnice naučili rabo spletne učilnice ter preizkusili različne možnosti, ki nam jih le-ta ponuja. Prvi korak je seveda prijava v učilnico in nato dodelitev skrbništva, ki učitelju odpre možnosti za dodajanje vsebin, kvizov, nalog, wikijev, anket, slovarjev, itd. Poudarek je bil tudi na komunikaciji med udeleženci e-učilnice, ki poteka preko foruma in klepetalnice.

V sodobni učeči se družbi postaja vse pomembnejše izobraževanje, ki temelji na vedno bolj samostojnem pridobivanju znanja ob pomoči učitelja - mentorja. Zato je za izvajalce izobraževalnega procesa nujno, da sledimo smernicam in smo odprti za nove metode izobraževanja in sodobno tehnologijo, ki popestri pouk ter motivira učence.
Nekaj udeležencev delavnice spletno učilnico že uporablja, ostali pa jo bomo primorani pričeti uporabljati prav kmalu. Prve korake v učilnici smo naredili danes na delavnici, sedaj pa je na nas samih, koliko bomo korake utrjevali in jih nadgrajevali.

Pripravila: Mateja Peterka